Testimonial

Jolanda ten Brinke

Profielfoto van Jolanda ten Brinke

Specialist data-analyse (brand)risicoprofiel

"Die variatie in het werk, combinatie van verschillende functies, bijdragen aan de maatschappelijke taak, het heeft me altijd al getrokken."

Ooit begonnen als epidemioloog van de GGD is Jolanda overgestapt naar de brandweer. Binnen dit onderdeel van de VRK heeft zij zich ontwikkeld tot specialist data-analyse (brand)risicoprofiel. Daarnaast zet zij haar brede kennis en ervaring in voor haar piketfunctie als hoofd ondersteuning geneeskundige zorg bij de GHOR. Zoveel functies, zoveel mogelijkheden verenigd in één persoon en organisatie.

Begin carrière

“Die variatie in het werk, combinatie van verschillende functies, bijdragen aan de maatschappelijke taak, het heeft me altijd al getrokken. En hoe mooi is het daarmee dan binnen één organisatie aan de slag te kunnen gaan,” zegt Jolanda. De basis van Jolanda ligt op de Landbouw Universiteit (nu Wageningen University & Research). “Daar kwam ik er achter dat wetenschappelijk onderzoek belangrijk is, maar dat ik wel een korte link naar de praktijk nodig heb,” vertelt ze. De GGD was voor haar dan ook de ideale opstap voor haar carrière. “Ik heb onder andere bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker gecoördineerd, een vaccinatiecampagne opgezet en meegewerkt aan diverse gezondheidsonderzoeken.”

De switch

Inmiddels werkte Jolanda bij de GGD van de VRK en daar kwam ze in contact met het werk van de brandweer. Ze zag hier voor zichzelf nieuwe uitdagingen. De switch was snel gemaakt en een paar jaar later kwam ze terecht op haar huidige functie. Jolanda: “Het was een nieuwe functie binnen de brandweer. Dus volop mogelijkheden er samen met collega's iets moois van te maken. Zo brengen we risico's in kaart bij taken waarin de brandweer een verantwoordelijkheid heeft bijvoorbeeld brand in gebouwen, brand in de natuur of waterongevallen. Ik ontwikkel onder meer een systematiek en bekijk welke data we nodig hebben voor zogenaamde risicoprofielen. Voor het risicoprofiel waterongevallenbestrijding heb ik o.a. watergebieden in kaart gebracht en een analyse gemaakt van meldkamergegevens van waterongevallen.”

Volop mogelijkheden

Houd je van afwisseling en onverwacht grote uitdagingen dan is de VRK de ideale werkgever voor jou. Jolanda: “Zelf heb ik het onderzoek onder de getroffenen van de vliegtuigcrash van Turkish Airlines in 2009 als bijzonder ervaren maar ook het begin van de coronacrisis. Crises, het zijn vaak momenten waar het zoeken is naar oplossingen, de juiste mensen, procedures… Maar het geeft ons werk een extra dimensie,” zegt Jolanda met overtuiging. En de vele interne opleidingen maken van haar en haar collega's waardevolle professionals. Helpen mensen zich te blijven ontwikkelen zodat ze als medewerker van de VRK kunnen bijdragen aan de veiligheid en gezondheid van de inwoners van de regio.

Werken bij de VRK volgens Jolanda