schaduw
Logo Veiligheidsregio Kennemerland schaduw
Veiligheidsregio Kennemerland

Werken bij Veiligheidsregio Kennemerland

Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) zet zich in voor de gezondheid en veiligheid van de inwoners van regio Kennemerland. Wij werken voor 10 gemeenten in de regio met zo’n 500.000 inwoners. Dit zijn de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede/Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort. Met TATA Steel en Schiphol is Veiligheidsregio Kennemerland een van de meest risicovolle veiligheidsregio’s in Nederland.
 
De VRK bestaat uit GGD Kennemerland en Brandweer Kennemerland. Daarnaast behoren ook het Meld- en Informatie Coördinatiecentrum Kennemerland (MICK), Veiligheidsbureau Kennemerland en ondersteunende afdelingen tot de organisatie. De VRK bestaat sinds 1 januari 2008.

Medewerkers bij Veiligheidsregio Kennemerland

Tim Prins

Vrijwilliger bij de brandweer

Olaf van den Eijnde

Ambtelijk secretaris van de Ondernemingsraad

Tanja Hartog

Toezichthouder bij de afdeling Technische HygiëneZorg (THZ)

Tim Prins

Vrijwilliger bij de brandweer

Wat er zo leuk is aan de vrijwillige brandweer? De spanning als je pager gaat en de voldoening wanneer je samen de klus klaart.

Tim Prins is in maart 2009 vrijwilliger geworden bij de Brandweer. Zijn functie is chauffeur, pompbediende en manschap. Hij werkte op dat moment nog in een andere branche. Op een ochtend werd hij gebeld door iemand van de brandweerpost Bennebroek met de vraag of hij bij de vrijwillige brandweer wilde komen.

“Daar wil ik nog even over nadenken.” ‘Niet te lang’ was het antwoord, want twee dagen later kon Tim met de opleiding ‘Brandwacht’, tegenwoordig de opleiding ‘Manschap A’, starten. “Na het kennismaken met de ploeg én het vak van brandweerman leek het mij erg leuk om het te doen”. Al snel begon de opleiding en volgden de fysieke en de psychologische keuringen. “Ik kwam in een hele fijne ploeg met brandweermannen en vrouwen terecht en heb er nog geen moment spijt van gehad”.

Wat mij dan ook erg aantrekt van het werk bij de brandweer is het deel uitmaken van een hechte groep collega’s. De spanning als de pager gaat en de voldoening wanneer je samen de klus klaart. In 2013 kreeg ik de mogelijkheid om de opleiding tot voertuigbediener te gaan volgen. Hiervoor heb ik het groot rijbewijs kunnen halen”.  Ik heb in de opleiding én van mijn collega’s erg veel kunnen leren. Naast de wekelijkse oefenavond waarop we trainen voor de werkzaamheden die wij voor onze kiezen kunnen krijgen is er ook een mogelijkheid om met elkaar te sporten.

Van vrijwilliger naar beroeps

Wat begon als hobby is inmiddels mijn werk. Ik werk bij het team Techniek & Materieel van Brandweer Kennemerland. Ik werk in de centrale ademluchtwerkplaats welke bij de post Heemstede is gevestigd. Hier beheren wij alle persoonlijke beschermingsmiddelen die we in de veiligheidsregio gebruiken. Hieronder vallen bijvoorbeeld de ademlucht, explosiegevaar,- en gasmeters, redvesten, duikuitrusting, valbeveiliging, brandweerhelmen.

Dit betreft geen 24 uurs dienst maar een functie in de dagdienst. Heemstede is naast Zandvoort en Beverwijk een combipost, wat inhoud dat er tussen 7.30 en 17.00 een vaste dagbezetting is. Buiten 17.00 en 7.30 zijn deze mensen niet aanwezig op de kazerne en worden de vrijwilligers gealarmeerd. De combimedewerker heeft een warme en een koude taak. De warme taak is uiteraard het uitrukken naar brand en hulpverleningen. Op het moment dat die er niet zijn, houdt hij of zij zich bezig met de koude taak. Dit kan een functie zijn binnen het team Opleiding & Oefenen, Planvorming & Procedures en zoals dat voor mij is: team Techniek & Materieel.

Voldoening

Samen met collega’s het klaren van een klus waarbij het voorkomen van nóg meer schade, slachtoffers of letsel. Dat zijn de mooie dingen van het vak! Er is altijd een mogelijkheid te vinden waarbij je iemand in nood kunt helpen. Maar ook komen er helaas situaties voor dat dit niet altijd meer mogelijk is. Al met al kan ik mij geen ander vak bedenken dat mij meer voldoening zou kunnen geven dan dit. Ik ben oprecht trots op mijn vak!

Olaf van den Eijnde

Ambtelijk secretaris van de Ondernemingsraad

Ik heb de ‘vrijheid’ ervaren van het werken zonder vaste werkplek.

Mijn naam is Olaf van den Eijnde en ik werk als ambtelijk secretaris van de ondernemingsraad bij de VRK. Graag wilde ik mijn blik verruimen en tonen dat ik ambities heb. Dit heb ik gedaan door op een andere plek in de organisatie te gaan werken. Ik heb zo’n 9 maanden tijdelijk gewerkt als secretaris bij het Facilitair Bedrijf van de VRK.

Er waren overeenkomsten in beide functies vooral wat betreft de vergaderingen. Verder was ik betrokken bij het maken van een jaarwerkplan voor het Facilitair Bedrijf en heb ik stukken geschreven voor de directie.. Daarnaast heb ik kennisgemaakt met nieuwe activiteiten. Zo heb ik mede de introductiedagen voor nieuw personeel georganiseerd. De uitdaging daarbij was dat de nieuwe medewerkers in korte tijd en in ontspannen sfeer veel over de VRK-organisatie te weten krijgen. Daar kreeg ik veelal positieve reacties op terug.
 
Deze flexklus heeft mij geleerd dat ik goed in staat ben andere werkzaamheden te doen die passen bij een andere -hoger- ingeschaalde functie.Op mijn tijdelijke werkplek heb ik kennisgemaakt met het Nieuwe Werken. Ik heb de ‘vrijheid’ ervaren van het werken zonder vaste werkplek. Dit in tegenstelling tot de OR-kamer waar we relatief gezien vrij dicht op elkaar werken en ‘rumoerig’ mogen zijn. Door het werken in een andere sector hoorde ik informatie die ik binnen de OR vaak pas later te horen krijg. Gelukkig ben ik vanuit mijn OR rol gewend om te gaan met vertrouwelijke informatie! Al met al vond ik dit een zinvolle ervaring! 

Tanja Hartog

Toezichthouder bij de afdeling Technische HygiëneZorg (THZ)

Mijn werk is vooral leuk omdat het heel afwisselend is.

Tanja Hartog werkt sinds 2008 bij GGD Kennemerland bij de afdeling Technische HygiëneZorg (THZ) als toezichthouder. De THZ doet inspecties op verschillende taakgebieden, zoals kinderopvang, tattoo- en piercingstudio’s en schoonheidssalons, evenementen, instellingskeukens, zeeschepen en prostitutiebedrijven.

“In 2008 ben ik begonnen met kinderopvang en schepen en sinds enige tijd doe ik ook tattoo- en piercingstudio’s en schoonheidssalons. Het team THZ bestaat uit een tiental hardwerkende mannen en vrouwen. Sommige collega’s doen alleen kinderopvang, of de schepen, anderen hebben net als ik andere taakgebieden erbij. Team THZ is een pittig team dat in hoge mate zelfstandig is, maar gelukkig ook heel sociaal en onderling betrokken.

Ik ben veel op pad, maar een deel van de tijd ook op kantoor of in ieder geval achter een computer, om rapporten uit te werken. Drie verschillende taakgebieden is leuk, maar ook een uitdaging om te plannen en af te stemmen. Mijn werk is vooral leuk omdat het heel afwisselend is. Het uitvoeren van een inspectie is in feite hetzelfde kunstje, of je het nu toepast op een kinderdagverblijf, een tattooshop of een schip. Wat het afwisselend maakt is de werelden van verschil qua mensen. Een Russische scheepskok overtuigen van het nut van het FIFO principe vergt een andere benadering dan een kinderdagverblijfhouder aanspreken op zijn verantwoordelijkheden ten aanzien van de pedagogische praktijk, of een tatoeëerder stimuleren om de juiste materialen te gebruiken.

Ik verwacht dit werk nog lang te doen omdat ik erg hou van de zelfstandigheid en van de flexibiliteit die je moet kunnen bieden, maar waar je ook gebruik van kunt en mag maken.”

Contactinformatie

Bezoekadres
Postbus 5514
2000GM HAARLEM

telefoon0237891600
emailinfo@vrk.nl
websitevrk.nl