schaduw
Logo Veiligheidsregio Kennemerland schaduw
Veiligheidsregio Kennemerland

Werken bij Veiligheidsregio Kennemerland

Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) zet zich in voor de gezondheid en veiligheid van de inwoners van regio Kennemerland. Wij werken voor 10 gemeenten in de regio met zo’n 500.000 inwoners. Dit zijn de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Haarlemmerliede/Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Heemskerk, Heemstede, Uitgeest, Velsen en Zandvoort. Met TATA Steel en Schiphol is Veiligheidsregio Kennemerland een van de meest risicovolle veiligheidsregio’s in Nederland.
 
De VRK bestaat uit GGD Kennemerland en Brandweer Kennemerland. Daarnaast behoren ook het Meld- en Informatie Coördinatiecentrum Kennemerland (MICK), Veiligheidsbureau Kennemerland en ondersteunende afdelingen tot de organisatie. De VRK bestaat sinds 1 januari 2008.

Medewerkers bij Veiligheidsregio Kennemerland

Olaf van den Eijnde

Ambtelijk secretaris van de Ondernemingsraad

Esther Wezel

Verpleegkundige De Reispoli

Wesley Somers

Vrijwilliger èn beroeps bij de brandweer

Olaf van den Eijnde

Ambtelijk secretaris van de Ondernemingsraad

Ik heb de ‘vrijheid’ ervaren van het werken zonder vaste werkplek.

Mijn naam is Olaf van den Eijnde en ik werk als ambtelijk secretaris van de ondernemingsraad bij de VRK. Graag wilde ik mijn blik verruimen en tonen dat ik ambities heb. Dit heb ik gedaan door op een andere plek in de organisatie te gaan werken. Ik heb zo’n 9 maanden tijdelijk gewerkt als secretaris bij het Facilitair Bedrijf van de VRK.

Er waren overeenkomsten in beide functies vooral wat betreft de vergaderingen. Verder was ik betrokken bij het maken van een jaarwerkplan voor het Facilitair Bedrijf en heb ik stukken geschreven voor de directie.. Daarnaast heb ik kennisgemaakt met nieuwe activiteiten. Zo heb ik mede de introductiedagen voor nieuw personeel georganiseerd. De uitdaging daarbij was dat de nieuwe medewerkers in korte tijd en in ontspannen sfeer veel over de VRK-organisatie te weten krijgen. Daar kreeg ik veelal positieve reacties op terug.
 
Deze flexklus heeft mij geleerd dat ik goed in staat ben andere werkzaamheden te doen die passen bij een andere -hoger- ingeschaalde functie.Op mijn tijdelijke werkplek heb ik kennisgemaakt met het Nieuwe Werken. Ik heb de ‘vrijheid’ ervaren van het werken zonder vaste werkplek. Dit in tegenstelling tot de OR-kamer waar we relatief gezien vrij dicht op elkaar werken en ‘rumoerig’ mogen zijn. Door het werken in een andere sector hoorde ik informatie die ik binnen de OR vaak pas later te horen krijg. Gelukkig ben ik vanuit mijn OR rol gewend om te gaan met vertrouwelijke informatie! Al met al vond ik dit een zinvolle ervaring! 

Esther Wezel

Verpleegkundige De Reispoli

Ik ben trots op mijn werk omdat ik met een hele fijne groep betrokken collega's mensen bewust weet te maken van het feit hoe belangrijk het is om gevaccineerd en goed voorgelicht op reis te gaan.

Esther werkt ruim 11 jaar als verpleegkundige op De Reispoli. Met een team van 11 collega’s geeft ze reisadvies op maat en vaccinaties voor mensen die op reis gaan. Maar er worden ook malariatabletten voorgeschreven of medicatie tegen hoogteziekte, voor mensen die in de hoogte op vakantie gaan.

“Je geeft je informatie heel erg gericht op onder andere wat iemand gaat doen en voor welke periode. En je stemt het advies af op eventueel medicijngebruik of ziektes. Online vinden de mensen een ‘bruto-reisadvies’, bij ons is dat een ‘netto advies’; advies op maat. Toegespitst op de individuele situatie.

Steeds meer mensen gaan reizen. Ouderen, expats, maar ook gezinnen met jonge kinderen. En zo maak je de meest bijzondere situaties mee. “Mensen gaan voor hun werk naar het buitenland, maar bijvoorbeeld ook om een adoptie-kindje op te halen of om een laatste reis te maken.” Een van de personen die Esther is bijgebleven, is een man die uitbehandeld was en met zijn 3 zonen een laatste reis naar Indonesië maakte. Of het gezin met kleine kinderen die een jaar lang met een camper in en buiten Europa reisde “Voor dit gezin hebben we een uitgebreid vaccinatieschema gemaakt en hen hebben we vier keer gezien. Je maakt dan ook de voorbereiding op zo’n reis voor een gedeelte mee.”

Het geven van de vaccinaties kan soms een hele uitdaging zijn. “Veel kinderen staan over het algemeen niet te springen om gevaccineerd te worden. Ook zijn er volwassenen met een enorme prikangst. Dan komt het aan op een combinatie van doortastend en inlevend zijn.

“Uiteindelijk is het ons doel dat iedereen tevreden is en goed geïnformeerd en gevaccineerd op reis kan. En weer veilig thuiskomt. Ik ben trots op mijn werk omdat ik met een hele fijne groep betrokken collega's mensen bewust weet te maken van het feit hoe belangrijk het is om gevaccineerd en goed voorgelicht op reis te gaan."

Wesley Somers

Vrijwilliger èn beroeps bij de brandweer

Ik hou ervan constant bezig te zijn, van afwisseling, te sporten, en als ik daarmee ook nog mensen in nood kan helpen, ja dan is de keus snel gemaakt.

Wesley Somers begon als 18 jarige in 2009 bij de Brandweer Kennemerland op de brandweerpost West. Hij is inmiddels beroeps voor de brandweerpost Oost in Haarlem en vrijwillige brandweerman op Bennebroek. Voor die tijd was hij al actief bij de jeugdbrandweer. Hoewel de brandweer in zijn genen zit (vader en oom zijn ook bij de vrijwillige brandweer), was hij aanvankelijk bezig met een andere opleiding en deed hij de brandweer erbij.

De vuurdoop van Wesley
“Maar het pakte anders uit,” begint Wesley zijn interessante verhaal. “Ik hou ervan constant bezig te zijn, van afwisseling, te sporten, en als ik daarmee ook nog mensen in nood kan helpen, ja dan is de keus snel gemaakt. Ik woon in Bennebroek en kwam terecht bij de vrijwillige brandweer van Bennebroek. Ik was net klaar met mijn vrijwilligers opleiding toen ik met mijn collega’s werd ingezet voor een megaklus en letterlijk en figuurlijk mijn vuurdoop kreeg: de brand in de parkeergarage De Appelaar in Haarlem. We stonden die avond op het punt te beginnen met onze gebruikelijke oefening toen we werden opgepiept. We kwamen aan als derde auto en hebben ons die nacht met alle ploegen uit de naad gewerkt. Hoewel de adrenaline dan door mijn aderen giert, kan ik bij een incident meteen omschakelen op de automatische modus.”

Brandweeracademie
“Ik vind het fantastisch èn gezellig met een ploeg te werken en te oefenen. Je doet het allemaal met elkaar; het voelt als een tweede familie,” vervolgt Wesley, “en dat smaakt naar meer. Er kwam een vacature voor beroeps brandweerman en daar ben ik op ingesprongen. Ik ben nu dus ook beroeps brandweerman en wel voor de post Oost. Dat betekent dat ik ongeveer twee keer per week een 24 uurs dienst draai (van 8 uur ’s ochtends tot de volgende ochtend 8 uur) en zo’n drie dagen per week vrij ben. Vrijwilliger bij Bennebroek ben ik ook nog steeds, maar inmiddels als ploegchef. Daarvoor heb ik een opleiding mogen volgen bij de brandweeracademie in Arnhem.”

Jong VRK en goede werkgever
“En dat is één van de mooie dingen als je werkt bij de brandweer van Veiligheidsregio Kennemerland. Het is een grote organisatie en er is heel veel mogelijk. Ik kan en wil nog veel betekenen voor deze organisatie. Zo zit ik bijvoorbeeld ook bij Jong VRK. Daarin vinden jongeren (van 18 tot 35 jaar) uit allerlei disciplines van de VRK elkaar om met elkaar te sparren, elkaar te helpen en van elkaar te leren. Oudere collega’s die jong van hart zijn, zijn natuurlijk altijd welkom hun ervaring met ons te delen… Ik gun iedereen een kijkje in dit bijzondere leven bij de Veiligheidsregio Kennemerland, bij de brandweer. Zoveel mogelijkheden en zo’n goede werkgever kun je haast niet laten liggen. Dus kijk snel of je een vacature ziet die bij jou past, volg onze organisatie en word mijn nieuwe collega.”

Contactinformatie

Bezoekadres
Postbus 5514
2000GM HAARLEM

telefoon0237891600
emailinfo@vrk.nl
websitevrk.nl