schaduw
Logo Brandweer Kennemerland schaduw
Brandweer Kennemerland

Werken bij Brandweer Kennemerland

Brandweer Kennemerland is een regionaal korps en heeft brandweerposten in de 10 gemeenten in de veiligheidsregio Kennemerland. We bestrijden branden en proberen onder andere door controles en het geven van voorlichting branden te voorkomen. Ook verlenen we hulp bij ongevallen en verrichten we metingen bij incidenten met gevaarlijke stoffen. Onze organisatie telt 340 vaste krachten en 500 vrijwilligers. Brandweer Kennemerland is onderdeel van Veiligheidsregio Kennemerland.

Medewerkers bij Brandweer Kennemerland

Tim Prins

Vrijwilliger bij de brandweer

Tim Prins

Vrijwilliger bij de brandweer

Wat er zo leuk is aan de vrijwillige brandweer? De spanning als je pager gaat en de voldoening wanneer je samen de klus klaart.

Tim Prins is in maart 2009 vrijwilliger geworden bij de Brandweer. Zijn functie is chauffeur, pompbediende en manschap. Hij werkte op dat moment nog in een andere branche. Op een ochtend werd hij gebeld door iemand van de brandweerpost Bennebroek met de vraag of hij bij de vrijwillige brandweer wilde komen.

“Daar wil ik nog even over nadenken.” ‘Niet te lang’ was het antwoord, want twee dagen later kon Tim met de opleiding ‘Brandwacht’, tegenwoordig de opleiding ‘Manschap A’, starten. “Na het kennismaken met de ploeg én het vak van brandweerman leek het mij erg leuk om het te doen”. Al snel begon de opleiding en volgden de fysieke en de psychologische keuringen. “Ik kwam in een hele fijne ploeg met brandweermannen en vrouwen terecht en heb er nog geen moment spijt van gehad”.

Wat mij dan ook erg aantrekt van het werk bij de brandweer is het deel uitmaken van een hechte groep collega’s. De spanning als de pager gaat en de voldoening wanneer je samen de klus klaart. In 2013 kreeg ik de mogelijkheid om de opleiding tot voertuigbediener te gaan volgen. Hiervoor heb ik het groot rijbewijs kunnen halen”.  Ik heb in de opleiding én van mijn collega’s erg veel kunnen leren. Naast de wekelijkse oefenavond waarop we trainen voor de werkzaamheden die wij voor onze kiezen kunnen krijgen is er ook een mogelijkheid om met elkaar te sporten.

Van vrijwilliger naar beroeps

Wat begon als hobby is inmiddels mijn werk. Ik werk bij het team Techniek & Materieel van Brandweer Kennemerland. Ik werk in de centrale ademluchtwerkplaats welke bij de post Heemstede is gevestigd. Hier beheren wij alle persoonlijke beschermingsmiddelen die we in de veiligheidsregio gebruiken. Hieronder vallen bijvoorbeeld de ademlucht, explosiegevaar,- en gasmeters, redvesten, duikuitrusting, valbeveiliging, brandweerhelmen.

Dit betreft geen 24 uurs dienst maar een functie in de dagdienst. Heemstede is naast Zandvoort en Beverwijk een combipost, wat inhoud dat er tussen 7.30 en 17.00 een vaste dagbezetting is. Buiten 17.00 en 7.30 zijn deze mensen niet aanwezig op de kazerne en worden de vrijwilligers gealarmeerd. De combimedewerker heeft een warme en een koude taak. De warme taak is uiteraard het uitrukken naar brand en hulpverleningen. Op het moment dat die er niet zijn, houdt hij of zij zich bezig met de koude taak. Dit kan een functie zijn binnen het team Opleiding & Oefenen, Planvorming & Procedures en zoals dat voor mij is: team Techniek & Materieel.

Voldoening

Samen met collega’s het klaren van een klus waarbij het voorkomen van nóg meer schade, slachtoffers of letsel. Dat zijn de mooie dingen van het vak! Er is altijd een mogelijkheid te vinden waarbij je iemand in nood kunt helpen. Maar ook komen er helaas situaties voor dat dit niet altijd meer mogelijk is. Al met al kan ik mij geen ander vak bedenken dat mij meer voldoening zou kunnen geven dan dit. Ik ben oprecht trots op mijn vak!

Contactinformatie

Bezoekadres
Zijlweg 200
2015CK HAARLEM

telefoon0235159500
emailinfo@brandweerkennemerland.nl
websitewww.brandweer.nl/kennemerland