Testimonial

Mark Zwart

Profielfoto van Mark Zwart

Operationeel manager brandweer, meldkamer Noord-Holland

"Je weet nooit wat je op een dag gaat meemaken."

Te land, ter zee en in de lucht…

Mark Zwart is van alle markten thuis voor wat betreft het brandweerwerk. Ooit begonnen bij de vrijwillige brandweer en nu 30 jaar verder als operationeel manager voor de brandweer op de meldkamer Noord-Holland.

De ingrediënten van zijn huidige werk waren al vroeg aanwezig. Met de Koninklijke Marine, waar hij een zogenoemde verbindelaar was, als basis. Daar zorgde hij ervoor dat zowel op zee als aan wal de onderlinge verbinding optimaal was. Dat ging via marifoon, morsecode, telexberichten en nog veel meer. Na het zee-avontuur stapte Mark over naar de luchtmachtbrandweer om vervolgens nog één keer terug te keren bij de marine, maar nu voor de brandweer op het marinevliegkamp Valkenburg. Daarna kwam de 'gewone' brandweer echt in beeld bij Mark.

Eenmaal 'binnen' wisten ze hem al snel te vinden voor de functie van brandweerkundig centralist voor de meldkamer (MKB). Daar kreeg hij de kans zich verder te ontwikkelen tot onder meer ploegchef van de MKB: “Deze functie heb ik kunnen uitbouwen tot het niveau van operationeel manager,” vult Mark aan, “en momenteel zoek ik uit wat ik nog meer zou willen leren en doen.”

En dat de mogelijkheden legio zijn, blijkt ook uit de verdere reactie van Mark: “Je weet nooit wat je op een dag gaat meemaken. Daarnaast maakt de samenwerking met de diverse afdelingen binnen de VRK, maar ook met organisaties buiten de VRK het werken bij de VRK super dynamisch!” Om daarvan tot slot een voorbeeld te geven noemt hij de crash van het vliegtuig van Turkish Airlines (waar hij portofonist was) als een van de meest indrukwekkende momenten uit zijn carrière…

Werken bij de VRK volgens Mark