Testimonial

Wesley Somers

Profielfoto van Wesley Somers

Vrijwilliger èn beroeps bij de brandweer

"Ik hou ervan constant bezig te zijn, van afwisseling, te sporten, en als ik daarmee ook nog mensen in nood kan helpen, ja dan is de keus snel gemaakt."

Wesley Somers begon als 18 jarige in 2009 bij de Brandweer Kennemerland op de brandweerpost West. Hij is inmiddels beroeps voor de brandweerpost Oost in Haarlem en vrijwillige brandweerman op Bennebroek. Voor die tijd was hij al actief bij de jeugdbrandweer. Hoewel de brandweer in zijn genen zit (vader en oom zijn ook bij de vrijwillige brandweer), was hij aanvankelijk bezig met een andere opleiding en deed hij de brandweer erbij.

De vuurdoop van Wesley

“Maar het pakte anders uit,” begint Wesley zijn interessante verhaal. “Ik hou ervan constant bezig te zijn, van afwisseling, te sporten, en als ik daarmee ook nog mensen in nood kan helpen, ja dan is de keus snel gemaakt. Ik woon in Bennebroek en kwam terecht bij de vrijwillige brandweer van Bennebroek. Ik was net klaar met mijn vrijwilligers opleiding toen ik met mijn collega's werd ingezet voor een megaklus en letterlijk en figuurlijk mijn vuurdoop kreeg: de brand in de parkeergarage De Appelaar in Haarlem. We stonden die avond op het punt te beginnen met onze gebruikelijke oefening toen we werden opgepiept. We kwamen aan als derde auto en hebben ons die nacht met alle ploegen uit de naad gewerkt. Hoewel de adrenaline dan door mijn aderen giert, kan ik bij een incident meteen omschakelen op de automatische modus.”

Brandweeracademie

“Ik vind het fantastisch èn gezellig met een ploeg te werken en te oefenen. Je doet het allemaal met elkaar; het voelt als een tweede familie,” vervolgt Wesley, “en dat smaakt naar meer. Er kwam een vacature voor beroeps brandweerman en daar ben ik op ingesprongen. Ik ben nu dus ook beroeps brandweerman en wel voor de post Oost. Dat betekent dat ik ongeveer twee keer per week een 24 uurs dienst draai (van 8 uur 's ochtends tot de volgende ochtend 8 uur) en zo'n drie dagen per week vrij ben. Vrijwilliger bij Bennebroek ben ik ook nog steeds, maar inmiddels als ploegchef. Daarvoor heb ik een opleiding mogen volgen bij de brandweeracademie in Arnhem.”

Jong VRK en goede werkgever

“En dat is één van de mooie dingen als je werkt bij de brandweer van Veiligheidsregio Kennemerland. Het is een grote organisatie en er is heel veel mogelijk. Ik kan en wil nog veel betekenen voor deze organisatie. Zo zit ik bijvoorbeeld ook bij Jong VRK. Daarin vinden jongeren (van 18 tot 35 jaar) uit allerlei disciplines van de VRK elkaar om met elkaar te sparren, elkaar te helpen en van elkaar te leren. Oudere collega's die jong van hart zijn, zijn natuurlijk altijd welkom hun ervaring met ons te delen… Ik gun iedereen een kijkje in dit bijzondere leven bij de Veiligheidsregio Kennemerland, bij de brandweer. Zoveel mogelijkheden en zo'n goede werkgever kun je haast niet laten liggen. Dus kijk snel of je een vacature ziet die bij jou past, volg onze organisatie en word mijn nieuwe collega.”